Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierogi ruskie chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je, bo zawsze przypominają mi niesamowite smaki dzieciństwa. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z wyrazistym farszem, przygotowane z ciasta bez dodatku jajka, które jest delikatne i elastyczne oraz zdecydowanie ułatwi nam lepienie.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
gorąca woda 280 mililitrów
olej 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Farsz:

ziemniaki 500 gramów
twaróg 500 gramów
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo do gotowania ziemniaków:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo do gotowania pierogów:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki

Porada

Pierogi ruskie podajemy z ulubioną okrasą. Ja najbardziej lubię te otulone zeszkloną na maśle cebulką i kleksem kwaśnej śmietany. Niebo! Pierogi love it!

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją na maśle. Do ostudzonych ziemniaków kruszymy biały twaróg, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz* do smaku i dokładnie mieszamy.

* Lubię wyraziste w smaku i mocno pieprzne pierogi, ale możemy dodać mniej pieprzu - według upodobań smakowych.

KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą* wodę, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego mniejsze, okrągłe placki za pomocą np. szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy lnianą ściereczką.

* Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2-3 minuty aż delikatnie ostygnie.

KROK 3. Na środek każdego placka nakładamy solidną porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.

KROK 4. Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby ociekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak