pierogi ruskie

pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • woda letnia

    do sklejenia ciasta
  • ziemniaki ugotowane

    4 duże
  • twaróg

    pól kostki
  • pachwina surowa

    20 dkg.
  • cebula

    2 sztuki
  • przyprawy - sól

    pieprz majeranek
  • smalec

    do podsmażenia cebuli
  • boczek

    20 dkg.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pierogi ruskie foto
ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.

boczek i pachwinę kroję w kostkę tak samo postępuję z cebulą podsmażam na patelni
Krok 2 - pierogi ruskie foto
ziemniaki przepuszczam przez praskę.
dodaję do ziemniaków pokruszony twaróg.
Krok 3 - pierogi ruskie foto
dodaję pół podsmażonej cebuli z boczkiem i pachwiną(drugą część zostawiam do okraszenia pierogów)
Krok 4 - pierogi ruskie foto
doprawiam solą pieprzem i majerankiem wszystko mieszam
Krok 5 - pierogi ruskie foto
z mąki,jajka,soli i ciepłej wody zagniatam ciasto. rozwałkowuję na cienkie placki z których szklanką wycinam krążki na które kładę porcję farszu ,sklejam ,wrzucam do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju,gotuję od wypłynięcia pieroga 2 minuty.
Krok 6 - pierogi ruskie foto
polewam okrasa i można jeść :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łucja 02.11.2013 07:46
moje ulubione :) zjadłabym :)
eMMe 01.11.2013 18:05
Super, moje ulubione pierogi. Mogłabym jeść i jeść :)
Czarnula87 01.11.2013 16:48
bardzo smaczne
halina17 01.11.2013 16:43
Uwielbiam ruskie pierogi.
aisza1 01.11.2013 14:37
ale bym zjadła takich pierogów
Renata9 01.11.2013 14:22
uwielbiam pierogi ruskie
adelajda 01.11.2013 14:02
moje ulubione pierogi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat