Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
sól szczypta
Farsz:
ziemniaki 500 g
twaróg 250 g
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula biała 1 szt
woda 250 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ziemniaki ugotować, ostudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Na oliwie zeszklić cebulę, wymieszać z ziemniakami i twarogiem, doprawić solą i pieprzem.

Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.

Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać ciasto, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.

Ciasto rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5 minut. Polać pierogi tłuszczykiem i smażoną cebulką. Palce lizać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 21.10.2013 13:11
Pysznosc ide robic :-)
Stenka 20.09.2013 08:04
uwielebiam dobrze zrobione pierogi ruskie
msmors 14.09.2013 18:37
moje ulubione
Agata3 14.09.2013 17:28
Uwielbiam takie pierożki :)
MC_S 14.09.2013 14:13
zasmaczyste. uwielbiam pierogi.
sylwia_mc 14.09.2013 12:28
Najlepsze pierogi
bogusia19 14.09.2013 12:16
pyszne te pierogi
jasiek 14.09.2013 12:05
bogato maszczone:)
dodi 14.09.2013 12:00
smaczne te pierogi
joanna__s 14.09.2013 11:20
Pycha! Dawno już nie jadłam pierogów. Może znajdę dłuższą chwilę i zrobię w końcu.
iwi 14.09.2013 10:55
Zawsze najlepsze
Renata9 14.09.2013 10:53
bardzo lubię ruskie pierogi
ana1 14.09.2013 10:52
pysznie wyglądają
babeczka007 14.09.2013 10:48
Uwielbiam ruskie !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak