Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 0,5 kg
ziemniaki 0,5 kg
sól 2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
Ciasto:
mąka 450 g
woda 375 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gorące roztłuc. Ser rozkruszyć i dodać do roztłuczonych ziemniaków. Do farszu dodajemy sól i pieprz.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Ciasto: Łączymy wodę z mąką. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Ciasto wykrawamy szklanką.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Robimy pierogi.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy gdy wyjdą na wierzch.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 28.09.2013 21:30
mniam pierożki:)
Michał2 10.09.2013 21:49
rewelacyjne na świeżo, odgrzane też rewelka:)
Kamil 07.09.2013 13:03
Najlepsze na drugi dzień odgrzane na patelni :)
Habibi 06.09.2013 15:37
Domowe ruskie zawsze i w każdej ilości ;)
Renata9 06.09.2013 14:43
uwielbiam pierogi ruskie
dominikaz 06.09.2013 12:37
lubie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak