Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    5 szkl
  • jaja

    2 szt.
  • mleko 2%

    0,5 szkl
  • olej

    3 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Farsz:

  • ziemniaki ugotowane

    3 kg
  • cebule

    3 szt
  • smalec

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • woda

    1 (gorąca)
  • ser biały

    1 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Ziemniaki obrać i ugotować jak zawsze. Ostudzić. Ser i ziemniaki przemielić przez maszynkę. Cebulkę pokroić u usmażyć na złoty kolor na patelni. Dodać do farszu. wszystko dokładnie wymieszać i dobrze posolić. Dodać pieprzu (ja robię farsz bardziej pikantny), wymieszać.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
Na stolnicę wysypać mąkę i sól, zrobić dziurkę, wbić jajka i wymieszać z wodą, mlekiem i olejem. Ciasto wyrobić. Od powstałego ciasta odciąć mniejszy kawałek i rozwałkować go na cienki placek. Wykroić kółka na cieście np. szklanką.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
Nałożyć farsz i dokładnie zakleić brzegi najlepiej po stronie gdzie jest mniej mąki.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wyjęciu włożyć je na chwilę do zimnej wody po czym wsypać na półmisek wysmarowany olejem.Wtedy na pewno wam się nie skleją!
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
Z tego przepisu wychodzi ok. 120 pierogów.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 18.08.2013 00:33
Nie ma to jak pierogi ruskie.
Halina14 17.08.2013 08:49
pirogi super
halina17 16.08.2013 23:19
Uwielbiam pierogi.
Megg 16.08.2013 20:14
moje ulubione :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat