Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szkl
jaja 2 szt.
mleko 2% 0,5 szkl
olej 3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Farsz:
ziemniaki ugotowane 3 kg
cebule 3 szt
smalec 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1 (gorąca)
ser biały 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować jak zawsze. Ostudzić. Ser i ziemniaki przemielić przez maszynkę. Cebulkę pokroić u usmażyć na złoty kolor na patelni. Dodać do farszu. wszystko dokładnie wymieszać i dobrze posolić. Dodać pieprzu (ja robię farsz bardziej pikantny), wymieszać.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Na stolnicę wysypać mąkę i sól, zrobić dziurkę, wbić jajka i wymieszać z wodą, mlekiem i olejem. Ciasto wyrobić. Od powstałego ciasta odciąć mniejszy kawałek i rozwałkować go na cienki placek. Wykroić kółka na cieście np. szklanką.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Nałożyć farsz i dokładnie zakleić brzegi najlepiej po stronie gdzie jest mniej mąki.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wyjęciu włożyć je na chwilę do zimnej wody po czym wsypać na półmisek wysmarowany olejem.Wtedy na pewno wam się nie skleją!
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
5
Z tego przepisu wychodzi ok. 120 pierogów.
Smacznego :)
Krok 5 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 18.08.2013 00:33
Nie ma to jak pierogi ruskie.
Halina14 17.08.2013 08:49
pirogi super
halina17 16.08.2013 23:19
Uwielbiam pierogi.
Megg 16.08.2013 20:14
moje ulubione :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak