Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    800 g
  • jajko

    1 szt
  • ziemniaki

    1 kg
  • ser biały

    2 kostki
  • cebula

    6 szt
  • pieprz czarny

    do smaku
  • masło

    1 kostka
  • sól

    do smaku
  • woda

    700 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po wystudzeniu rozgniatamy je tradycyjnym tłuczkiem wraz z twarogiem i 4 cebulami posiekanymi i zeszklonymi na 3/4 kostki masła. Można sobie pomóc zagniatając ziemniaki ręką. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki, wody i jajka zagniatamy ciasto. Dopiero po wyrobieniu kilku pierwszych pierogów będzie można wyregulować dokładnie ilość mąki i wody. Ciasto nie powinno być zbyt lepkie, ani za twarde. Do wyrabiania pierogów używamy całkowicie zimnego farszu! Gotowe pierogi rzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut. Po ugotowaniu okraszamy resztą cebuli usmażonej na pozostałym maśle. Jajko dodane do ciasta sprawia, że lekko obgotowane pierogi śmiało można mrozić, a potem jeszcze zamrożone ponownie wrzucać na wrzątek. Na pewno zachowają swoją formę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 25.10.2013 19:57
o mniam...uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat