Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 8 sztuk
mąka 0,5 kg
cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
woda letnia 1,5 szklanki
olej
sól
Sól ziołowa jodowana Prymat
ser biały 250(1) (twarogowy)
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie.

Kroki postępowania

1
Zaczęłam zajmowanie się pierogami od przygotowania farszu.Sporo wcześniej ugotowałam,w osolonej wodzie,ziemniaki.Następnie ugotowane ziemniaki potłukłam.Przełożyłam utłuczone ziemniaki do miseczki.Do ziemniaków dodałam biały ser.Pokroiłam cebulę w kostkę i podsmażałam ją,aż do zrumienienia,na patelni z rozgrzanym olejem,soląc odrobinę.Podsmażoną cebulę dodałam do ziemniaków i sera i wszystko dokładnie wymieszałam.Doprawiłam do smaku solą ziołową i jeszcze raz przemieszałam.
Krok 1 - Pierogi ruskie. foto
2
Gdy farsz był już gotowy mogłam zająć się przygotowywaniem ciasta.Na stolnicę wysypałam mąkę.W kopcu mąki,na środku,zrobiłam miejsce,wolną przestrzeń do której wlałam ciepłą wodę i wbiłam jajka.Zagniatałam ręcznie wszystkie składniki,aż do momentu,gdy ciasto swobodnie odklejało się od rąk.W razie potrzeby,gdyby ciasto było zbyt ciągnące się,lepkie można podsypać trochę mąki. Z zagniecionego ciasta uformowałam jednolitą bryłkę.Urywałam porcjami ciasto i rozwałkowywałam je-jak wiadomo wałkiem.W rozwałkowanym cieście wycinałam szklanką kółka.Na każdym wyciętym z ciasta okrągłym placuszku kładłam trochę ziemniaczano-serowo-cebulowego farszu.Następnie zlepiałam pieroga.
Krok 2 - Pierogi ruskie. foto
3
Na zlepieniu pieroga,w miejscu jego zlepienia,dłuższym końcem łyżeczki robiłam w pierogu falbankę,poprzez naciskanie w niektórych miejscach na złączeniu pieroga łyżeczką.Powstały takie niczym pierogowe chmurki.Ulepione pierogi wkładałam do garnka z gorącą,gotującą się i osoloną wodą.Gdy pierogi wypływały,były widoczne tuż pod powierzchnią wody,na wodzie się unosiły to wyjmowałam je łyżką cedzakową.
Pierogi to bardzo ekonomiczna potrawa,jakby przeliczyć koszt składników i porównać to do ilości jaka wyszła to wychodzi na to, że jest to bardzo opłacalne i nisko budżetowe danie,a jakie smaczne.Zjadaliśmy pierogi z jogurtem greckim.
Krok 3 - Pierogi ruskie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.03.2013 14:53
tradycyjne i bardzo smaczne
Katarzyna40 12.03.2013 17:08
tradycyjny smak :) czasem to co proste jest najlepsze
Rafał10 12.03.2013 14:52
Uwielbiam! Superowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak