Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
cebula 2 sztuki
słonina 10 dag
masło 0,5 kostki
sól
pieprz
jajko 1 sztuka
mleko 1/4 szklanki
woda 60 ml
ser biały 0,5 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

FARSZ:

Ziemniaki obrać i ugotować. Pozostawić do ostygnięcia. Obrać celubę, pokroić a następnie podsmażyć na patelni. Słoninę pokroić i również podsmażyć. Ziemniaki, cebulę, słoninę oraz biały ser przemielić przez maszynkę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać pół kostki masła i dokładnie wymieszać.

CIASTO:

Do mąki dodać jajko wymieszane z wodą i mlekiem i dobrze zagnieść.

Z zagniecionego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i powykrawać szklanką kułka. Do krążków nałożyć farsz i zalepić. Do gotującej sie osolonej wody włożyć zalepione pierogi. Gdy pierogi wypłyną do wierzchu, poczekać około minuty i wyciągnąć na durszlak. Nie przelewć już ich zimna wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 17.02.2014 11:22
uwielbiam pierożki z każdym farszem
gusia1000 15.12.2013 00:13
Lubię i robię.
MagdaXXX 08.09.2013 08:52
ekstra mniam
ONY_za_kare 10.07.2013 09:09
moje ulubione:) tylko ktoś wyjadł farsz :D
IZABELA29 10.05.2013 16:12
a gdzie zdjęcie główne ?
Laila2786 05.04.2013 14:21
moje ulubione
Kulinarna Ja 30.03.2013 22:16
moje ulubione!
David 09.03.2013 15:11
brak ziemniaczków w składnikach,pyszne są ruskie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak