Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
woda 1,5 szklanki
ziemniaki 0,5 kg
twaróg 0,25 kg
cebula 1 sztuka
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam na stolnicy, wbijam jajka, sól i wodę i powoli zagniatam ciasto rękoma. Kiedy ciasto powoli nabiera właściwej konsystencji wałkuje je za pomocą wałka na płaską masę i szklanką wycinam kółka na pierogi.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie, a w tym czasie siekam cebulę w drobną kosteczkę. Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mielenia, mieszam z twarogiem i dodaję cebulę zeszkloną na patelni z tłuszczem. Dodaję jeszcze soli i pieprzu i dokładnie mieszam.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
W wycięte szklanką kółka nakładam farsz i zawijam pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się osolonej wody i gotuję aż zmiękną, ale tak aby nie rozgotwać.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Najbardziej lubie przysmażone, dlatego podsmażam jeszcze na złoto na patelni i gotowe;)
Krok 4 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.05.2013 11:53
lubię pierogi pod każdą postacią
miroslawa 11.11.2012 05:19
klasyka, ale zawsze pyszna
Betka 10.11.2012 21:59
mniam jak ja je uwielbiammm!;D
adelajda 10.11.2012 21:43
najbardziej lubię z takim nadzieniem !
Rafał10 10.11.2012 21:30
pierogi pierożki pierogunie ... ślinka cieknie :)
Mariposas 10.11.2012 21:13
pycha
Zdzisław 10.11.2012 20:58
lubię bardzo
cooleczka 10.11.2012 20:32
moje ulubione :)
Goya 10.11.2012 20:32
super
Simeo 10.11.2012 20:30
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak