Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kilogram
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
ziemniaki 1 kilogram
masło 1 kostka
cebula 2 sztuki
twaróg 30 dekagram
sól
pieprz
woda 3/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Wcześniej przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę i twaróg. Ja całość tłukę w garnku i doprawiam solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 09.12.2012 21:19
Pierogi mogłabym jeść bardzo często. Uwielbiam je wszystkie.
adelajda 13.10.2012 16:39
lubię pierogi ruskie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak