Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki 2 szklanki
jajko 1 sztuka
ciepłej wody 3/4 szklanki
soli szczypta
Farsz:
ziemniaków 0,5 kg
sera białego 250 g
bazylji do smaku
soli do smaku
pieprzu do smaku
suszonej mięty do smaku
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypać mąkę z odrobiną soli.Wbić jajko oraz wlać ciepłą wodę.Wymieszać i dokładnie zagnieść ciasto.Odstawić.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę wraz z serem.Przyprawić solą,pieprzem bazylją oraz miętą.Wymieszać.Ciasto rozwałkować i powykrajać kółka.Na środek wyłożyć farsz i zlepić.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Uformować różne kształty,lekko posypując mąką.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Wodę zagotować z odrobiną soli.Wrzucić pierogi i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.Odcedzić .Szczypiorek pokroić i obsypać wierzch pierożków.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 22.09.2012 22:36
Ale fajne pierogi! Uwielbiam ruskie!
halina17 22.09.2012 22:06
Smaczne pierogi.
Piotr-21 22.09.2012 21:13
pyszne
Konczi 22.09.2012 20:30
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak