Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1/2 kg
  • jaja

    1 szt
  • ojej

    2 łyżki
  • Farsz:

  • ser biały

    1/2 kg
  • ziemniaki

    30 dag
  • boczek

    15 dag
  • cebula biała

    1 duża szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • woda

    1/4 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część mieszamy z jajkiem, a drugą rozrabiamy z gorącą wodą olejem.
Po rozrobieniu łączymy obie części i wyrabiamy na jednolitą masę.
Ser przekręcamy przez maszynkę na przemian z ziemniakami ugotowanymi al dente.
Plasterki boczku lub słoninę pokrojoną w kostkę wytapiamy dość dobrze na patelni, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy.
Część zostawiamy do późniejszego przyozdobienia pierogów. Resztę dokładnie mieszamy z masą ziemniaczano-serową i doprawiamy do smaku solą i pieprzem - na ostro.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, dodajemy farsz, lepimy pierogi, które następnie wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Abt pierożki nie posklejały się do wody dodajemy niewielką ilość oleju. Gotujemy ok. 3-4 min do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Najsmaczniejsze są podane na gorąco.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

01.04.2015 13:24
najlepsze pierogi

Bernadeta1

19.08.2013 15:12
moje ulubione

adelajda

01.08.2013 15:19
najlepsze pierogi

jozefinach

06.06.2013 13:57
Moje ulubione pierogi.

Kuchareczka2

10.04.2013 19:59
moje ulubione

Seba

08.04.2013 10:34
lubię takie pierożki

cooleczka

02.04.2013 09:05
uwielbiam pierogi ruskie :)

Jodaj

17.02.2013 21:50
mniam pychotka :)

kate.500

10.02.2013 21:57
pycha

Pani Domu

13.01.2013 09:20
ładne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat