Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 70 dag
woda 1/2 szklanka
olej 1/4 szklanka
sól
jajko 2
cebula 1
Farsz:
podgardle 30 dag
cebula 3
ser biały 30 dag
ziemniaki 1 kg
pieprz
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ciasto:
Z mąki, 1/2 szklanki ciepłej i przegotowanej wody, szczypty soli, oleju oraz z 2 całych jajek ugniatamy ciasto na pierogi.

Farsz:
Cebulę obieramy, przemywamy i kroimy na drobną kostkę. Później cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż zmieni kolor na złotawy. Podgardle oczyszczamy i mielimy. Obieramy, myjemy i gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki musimy zmielić. Ziemniaki mieszamy razem z podsmażoną cebula, mięsem i serem białym, który należy najpierw zmielić. Całość przyprawić pieprzem i solą ( pierogi ruskie powinny być pieprzne).

W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka, a do nich wkładamy po trochę farszu i kształtujemy pierogi. Kiedy pierogi będą już ulepione to możemy je wrzucić do gotującej się wody i gotować do czasu, aż wypłyną na wierz. Ugotowane i gotowe do zjedzenia pierogi polać obraną, pokrojona w drobną kostkę i podsmażoną cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam12 15.11.2011 16:48
pyszne
Emilia22 29.10.2011 08:28
pycha
pioge7 29.10.2011 06:18
mniamiście

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak