Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    70 dag
  • woda

    1/2 szklanka
  • olej

    1/4 szklanka
  • sól

  • jajko

    2
  • cebula

    1
  • Farsz:

  • podgardle

    30 dag
  • cebula

    3
  • ser biały

    30 dag
  • ziemniaki

    1 kg
  • pieprz

  • sól

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Z mąki, 1/2 szklanki ciepłej i przegotowanej wody, szczypty soli, oleju oraz z 2 całych jajek ugniatamy ciasto na pierogi.

Farsz:
Cebulę obieramy, przemywamy i kroimy na drobną kostkę. Później cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż zmieni kolor na złotawy. Podgardle oczyszczamy i mielimy. Obieramy, myjemy i gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki musimy zmielić. Ziemniaki mieszamy razem z podsmażoną cebula, mięsem i serem białym, który należy najpierw zmielić. Całość przyprawić pieprzem i solą ( pierogi ruskie powinny być pieprzne).

W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka, a do nich wkładamy po trochę farszu i kształtujemy pierogi. Kiedy pierogi będą już ulepione to możemy je wrzucić do gotującej się wody i gotować do czasu, aż wypłyną na wierz. Ugotowane i gotowe do zjedzenia pierogi polać obraną, pokrojona w drobną kostkę i podsmażoną cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam12 15.11.2011 16:48
pyszne
Emilia22 29.10.2011 08:28
pycha
pioge7 29.10.2011 06:18
mniamiście

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat