Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    35 dkg
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1 łyzka
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • Nadzienie:

  • ziemniaki

    80 dkg
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

    1 łyzka
  • ser biały

    20 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć,obrać,ugotować.Zmielic razem z serem.Dodac obraną,posiekaną i zeszkloną na goracym oleju, cebulę.Doprawić sola i pieprzem.Dokładnie wyrobić.

Do przesianej mąki wbić jajko,dodac sól,olej,mieszając stopniowo wlewac letnią wodę.Ciasto dokładnie wyrobić.Podzielic je na części,kazdą część cienko rozwałkować.Szklanką wykrawać krążki.Na środek krążka łyżeczką nałożyć nadzienie,składać na pół ,zlepic dokładnie brzegi.Zlepione pierogi ułożyć na deseczce posypanej mąką,przykryć serwetą ,aby nie obsychały.

Na wrzącą osoloną wodę,wkładać pierogi partiami,zamieszać łyżką.Gdy wypłyną gotowac jeszcze 2 minuty.Wybierac łyżką cedzakową,przelać gorącą wodą,osączyć.
Wyłożyć na talerz, polać zeszkloną na patelni cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 26.02.2016 21:29
pyszne pierogi
IZABELA29 09.07.2014 07:32
takie bardzo lubimy
romanrafal 27.02.2014 15:55
bardzo dobre
pajbek 17.02.2014 11:03
Pyszne pierożki :-)
Grazyna0211 23.06.2013 14:10
moje ulubione pierogi
misia53 30.05.2013 00:11
za Ruskimi nie przepadam ale pierożki uwielbiam...
ben-ka 29.05.2013 18:25
Kto ich nie lubi:)
Grażyna13 18.05.2013 20:15
bardzo lubię :)
mirosława4 23.04.2013 19:05
domowe najlepsze :)
Natalia/tubisiek 12.02.2013 18:57
takie domowe pierogi lubię najbardziej :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat