pierogi ruskie

pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki

    3 szkl
  • miękkiego masła

    1 lyz
  • soli

    1/2 lyzeczki
  • wody wrzącej

    1 szkl
  • Farsz:

  • ugotowanych zmielonych ziemnia

    70 dag
  • białego sera

    30 dag
  • cebule

    2szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    2 lyz
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić na ostro (ja tak robię ) można wegług upodobań.
Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką . Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi.
Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 3-5 minut. gotowe polać zarumienionym masełkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiakova 16.05.2012 11:04
ŚWIETNY PRZEPIS
Mariusz10 04.01.2012 17:02
ekstra
Jastinka 20.12.2011 09:00
smaczne
ewelinapac 27.11.2011 09:28
uwielbiamm
ewelinapac 27.11.2011 09:28
uwielbiamm
ewelinapac 27.11.2011 09:28
uwielbiamm
wiola28a 17.10.2011 14:28
PYSZNOŚCI
matii6 17.06.2011 17:07
postarałaś się w tym wylepianiu,,
Aniunia773 03.05.2011 13:47
Ja tez doprawiam na ostro
MAR3STA 24.03.2011 17:38
pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat