Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
sól 1,2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
woda ciepła 1/2 - 3/4 szklanki

farsz

ziemniaki 1 kg
twaróg 600 g
cebula biała 1 duża sztuka
masło 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Farsz: ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez prasę
Krok 1 - Pierogi ruskie  foto
2
Dodajemy przeciśnięty biały twaróg.
Krok 2 - Pierogi ruskie  foto
3
Cebulę obieramy, szklimy na maśle, dodajemy do farszu(zostawiamy 3 łyżki cebuli), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Krok 3 - Pierogi ruskie  foto
4
Ciast: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko i wodę, zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka.
Krok 4 - Pierogi ruskie  foto
5
Na każde wykrojone kółko nakładamy farsz, zlepiamy pierogi.
Krok 5 - Pierogi ruskie  foto
6
Pierogi gotujemy w osolonej odzie przez około 7-8 minut.
Krok 6 - Pierogi ruskie  foto
7
Podajemy okraszając zeszkloną cebulą.
Krok 7 - Pierogi ruskie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 05.05.2015 18:19
Odsmażone i podane z boczkiem wysmażonym ! Uwielbiam! ;)
Piter 31 03.05.2015 22:39
Bardzo lubię ruskie pierogi.
Kasnaj 03.05.2015 21:26
ruskie to i ja uwielbiam
irenka 03.05.2015 20:35
pyszne,moje ulubione
halina17 03.05.2015 19:59
Uwielbiam pierogi ruskie.
Konczi 03.05.2015 19:41
i moje również ulubione - uwielbiam !
Aannkaa82 03.05.2015 19:14
Moje ulubione pierożki :) najlepiej odsmazane - mniam uwielbiam.
Czyki 03.05.2015 18:57
Pyszności u Ciebie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak