Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • sól

    1,2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • woda ciepła

    1/2 - 3/4 szklanki

farsz

  • ziemniaki

    1 kg
  • twaróg

    600 g
  • cebula biała

    1 duża sztuka
  • masło

    2-3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie  foto
Farsz: ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez prasę
Krok 2 - Pierogi ruskie  foto
Dodajemy przeciśnięty biały twaróg.
Krok 3 - Pierogi ruskie  foto
Cebulę obieramy, szklimy na maśle, dodajemy do farszu(zostawiamy 3 łyżki cebuli), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Krok 4 - Pierogi ruskie  foto
Ciast: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko i wodę, zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka.
Krok 5 - Pierogi ruskie  foto
Na każde wykrojone kółko nakładamy farsz, zlepiamy pierogi.
Krok 6 - Pierogi ruskie  foto
Pierogi gotujemy w osolonej odzie przez około 7-8 minut.
Krok 7 - Pierogi ruskie  foto
Podajemy okraszając zeszkloną cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula666 05.05.2015 18:19
Odsmażone i podane z boczkiem wysmażonym ! Uwielbiam! ;)
Piter 31 03.05.2015 22:39
Bardzo lubię ruskie pierogi.
Kasnaj 03.05.2015 21:26
ruskie to i ja uwielbiam
irenka 03.05.2015 20:35
pyszne,moje ulubione
halina17 03.05.2015 19:59
Uwielbiam pierogi ruskie.
Konczi 03.05.2015 19:41
i moje również ulubione - uwielbiam !
Aannkaa82 03.05.2015 19:14
Moje ulubione pierożki :) najlepiej odsmazane - mniam uwielbiam.
Czyki 03.05.2015 18:57
Pyszności u Ciebie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat