Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi razowe z serem i ziemniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

ser feta 150 g (typu bałkańskiego)
ziemniaki ugotowane 250 g

Ciasto

mąka razowa 300 g (pszenna)
masło 1 łyzka
wrzątek 200-250 ml

Dodatki

cebula 1 szt
słonina 150 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi razowe z serem i ziemniakami

Ziemniaki i ser mielimy na minimalnych oczkach, doprawiamy (ewentualnie) pieprzem.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Następnie rozwałkowujemy (około 2 mm), przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku.

Podajemy okraszone z podsmażoną słoniną i posiekaną cebulą. Mieszamy ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak