Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi Poznańskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
żółtko jajek 2 sztuki
stopione masło 2 łyżki
płucka cielece 70 dag
bulion 2 szklanki
bułka namoczona w mleku
cebula 2 sztuki
masło 2 łyżki
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi Poznańskie

Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać masło, posolić i wyrobić ciasto. Ewentualnie dodać trochę wody. Płucka umyć, zalać bulionem i ugotować. Następnie ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle., wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, płuckami. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć krążki, nadziać farszem i sklepić. Gotować w osolonym wrzątku aż pierogi wypłyną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga 01.03.2024 00:31
Uwielbiam
jolanta19 30.09.2011 19:00
moja mama takie robiła
zuzanna6 09.12.2010 07:34
Takiego przepisu jeszcze nie znałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak