Pierogi Poznańskie

Pierogi Poznańskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • żółtka

    2 sztuki
  • stopione masło

    2 łyżki
  • płucka cielece

    70 dag
  • bulion

    2 szklanki
  • bułka namoczona w mleku

  • cebula

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać masło, posolić i wyrobić ciasto. Ewentualnie dodać trochę wody. Płucka umyć, zalać bulionem i ugotować. Następnie ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle., wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, płuckami. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć krążki, nadziać farszem i sklepić. Gotować w osolonym wrzątku aż pierogi wypłyną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolanta19

30.09.2011 19:00
moja mama takie robiła

zuzanna6

09.12.2010 07:34
Takiego przepisu jeszcze nie znałam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat