Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi po litewsku z kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 700 gram
jajko 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
kapusta biała 1/2 główki
cebula 3 sztuki
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 3 łyżki
woda 1 (ciepła)
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
twaróg 200 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi po litewsku z kapustą

Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi.
Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po ugotowaniu polane rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 14.06.2013 20:31
smaczne pierogi
czekoladka_m 24.09.2012 19:12
Pięknie się prezentują:)Aż chce się jeść:)
Sylwia56
Sylwia56 24.09.2012 15:26
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak