Pierogi po litewsku z kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    700 gram
  • jajo świeże

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • kapusta biała

    1/2 główki
  • cebula

    3 sztuki
  • jaja na twardo

    4 sztuki
  • sól do smaku

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    3 łyżki
  • woda

    1 (ciepła)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • twaróg

    200 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi.
Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po ugotowaniu polane rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Papryczka 14.06.2013 20:31
smaczne pierogi
czekoladka_m 24.09.2012 19:12
Pięknie się prezentują:)Aż chce się jeść:)
Sylwia56 24.09.2012 15:26
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat