Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi nadziane powidłami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 1/4 szklanki
jajko 2 sztuki
olej 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 1/2 słoika
cynamon do posypania
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi nadziane powidłami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski. Jajka wymieszać z olejem i dodać do mąki. Doprawić solą i wymieszać, stopniowo dodając wodę. Najpierw mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
Krok 1 - Pierogi nadziane powidłami foto
2
Później wykładamy na blat i wyrabiamy około 7 minut ( musi być jednolite i gładkie ). Jeżeli będzie się kleić dodać mąki. Blat podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto.
Krok 2 - Pierogi nadziane powidłami foto
3
Wykrawamy kółka ( można szklanką ), nakładamy po łyżeczce powideł i zlepiamy dokładnie boki. Gotujemy w osolonej wodzie ( chwilę od momentu wypłynięcia – nie są mrożone, więc nie trzeba ich długo trzymać).
Krok 3 - Pierogi nadziane powidłami foto
4
Podawać oprószone cynamonem, smacznego!
Krok 4 - Pierogi nadziane powidłami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 08.07.2013 14:17
Zdjęcie zachęca ;)
everay 07.07.2013 20:59
lubię pierogi:) zwłaszcza z takim nadzieniem
gottrina 07.07.2013 15:29
uwielbiam takie pierogi
SylwiaMagdaSabin 07.07.2013 11:44
proste i fajne
angelika14 07.07.2013 11:22
lubię takie pierożki
as28 07.07.2013 10:56
mniam mniam
Poison1988 07.07.2013 10:39
takie pierożki można zjeść i na obiad i na deser w zasadzie :) uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak