Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąki pszennej 350 g
gorąca woda 3/4 szk
soli 1 łyżeczka
Farsz:
dowolnego gotowanego 300 g
mięsa wieprzowego
pieczarek 150 g
kawałek pora
szpinaku garść
masła 2 łyżka
sól do smaku
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne

Kroki postępowania

1
Ciasto :
350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
ok. 3/4 szk gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Farsz :
300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą
150 g pieczarek
1 mała cebula
10 cm kawałek pora
1 solidna garść szpinaku
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Farsz;
Na patelni roztopić masło. Pieczarki oczyścić i na tarce do warzyw zetrzeć do masła i podsmażyć, następnie umyty i osuszony szpinak posiekać i wrzucić do pieczarek i zblanszować go. Karkówkę przesmażoną z cebulą ( zimną ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z porem i dodać do podsmażonych składników. Dodać do smaku sól i pieprz i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do wystudzenia.
Krok 1 - Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne foto
2
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wałkować ale nie zbyt cienko i za pomocą foremki o średnicy 10 cm wycinać kółka.
Krok 2 - Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne foto
3
Lepienie :
Na każde kółko nakładać porcje farszu i zlepiać dokładnie pierogi. Źle zlepione będą w czasie gotowania się rozklejać. Pierogi układać na ściereczce a drugą przykryć aby pierogi nie wyschły.
Krok 3 - Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne foto
4
Gotowanie :
W garnku zagotować wodę z solą, do wrzątku wkładać pierogi i drewnianą łyżką delikatnie przemieszać. Pierogi gotować kilka minut od momentu wypłynięcia a potem wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi podawać gorące z podsmażoną cebulką. ( Z tej porcji wyszło mi 14 dużych pierogów ).
Krok 4 - Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 17.02.2014 22:55
Mężuś ucieszyłby się z takich pierożków :)
ppaulina 16.02.2014 13:13
lubię pierogi z takimi wymyślnymi farszami
JOANNA16 15.09.2013 09:41
mniam muszą być pyszne
dwa pokoje z kuchnią 16.04.2013 17:09
wyglądają niesamowicie!
wyattearp 16.04.2013 08:22
pierogi pyszne :)
ZEWA 16.04.2013 00:11
Sama zastanawiałam się co z tego farszu wyjdzie, ale okazało się że było pysznie :)
idealme 15.04.2013 22:23
musi być pyszne!! :)
PaniMISIOWA 15.04.2013 21:05
fajne, pomysłowe, pyszne
Drianna
Drianna 15.04.2013 21:04
niby nic bo czego po pierogach się spodziewać ale takich pierogów to jeszcze nie jadłam, prezentują się elegancko
Gracer 15.04.2013 20:47
lubię takie pierogi
gosia561 15.04.2013 20:22
farsz w moich smakach
Megg 15.04.2013 19:58
super pomysł na pierogi, pycha
Konczi 15.04.2013 19:49
wyglądają światowo !
Aleksandra/Olcia 15.04.2013 19:48
mniam,swietny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak