Pierogi lubelskie na słodko

Pierogi lubelskie na słodko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • jajko

  • woda

    1 szkl
  • kasza gryczana

    szkl
  • ser biały

    200 g
  • cukier

  • żółtko jaja

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać koła. Kaszę ugotować na sypko i wymieszać z twarogiem, żółtkiem i cukrem. Farsz nakładać na koła z ciasta i formować pierogi. Wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować aż pierogi wypłyną na wierzch. Podawać gorące lub odsmażane. Można podawać ze śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

19.06.2017 16:21
Smaczne :D

Lis

12.10.2016 10:18
Bardzo smakowite połączenie:)

Boguśka1

09.11.2010 17:02
tez takie robie:)

agnieszka214

04.11.2010 09:24
smaczne

klaudusia198888

03.11.2010 18:23
mniam:)

Ewa111

02.11.2010 14:08
pyszne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat