Pierogi lubelskie na słodko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • jajko

  • woda

    1 szkl
  • kasza gryczana

    szkl
  • ser biały

    200 g
  • cukier

  • żółtko jaja

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać koła. Kaszę ugotować na sypko i wymieszać z twarogiem, żółtkiem i cukrem. Farsz nakładać na koła z ciasta i formować pierogi. Wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować aż pierogi wypłyną na wierzch. Podawać gorące lub odsmażane. Można podawać ze śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 19.06.2017 16:21
Smaczne :D
Lis 12.10.2016 10:18
Bardzo smakowite połączenie:)
Boguśka1 09.11.2010 17:02
tez takie robie:)
agnieszka214 04.11.2010 09:24
smaczne
klaudusia198888 03.11.2010 18:23
mniam:)
Ewa111 02.11.2010 14:08
pyszne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat