Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi leniwe z twarogiem

5.0
(167)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pierogi leniwe, czyli kluski z twarogu, mąki i jajek przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Babcia podawała je posypanie cukrem oraz z zarumienioną na maśle bułką tartą. Kluski są szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują z dodatkiem sezonowych owoców oraz kleksem kwaśnej śmietany.

Składniki:

Składniki

twaróg półtłusty 500 gramów
mąka pszenna 120 gramów
jajko 2 sztuki
sól 0.25 łyżeczki
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka

Porada

*Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe z twarogiem

Przepis na:

  • pierogi leniwe z serem
  • miękkie i delikatne kluski
  • szybki obiad

KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki).

KROK 2. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy, np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy*. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.

KROK 3. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcję masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 30 sekund do maksymalnie minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Pierogi leniwe można podawać na różne sposoby, zazwyczaj jada się je na słodko. Z bitą śmietaną, śmietaną i cukrem, roztopionym masłem i smażoną bułką tartą lub z cukrem i cynamonem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak