Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi gryczano-grzybowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szkl
jajko 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
gorąca woda

farsz

kasza gryczana 1 woreczek
grzyby suszone 2 garści
cebula 1 szt
jajko 1 szt
chleb czerstwy 1 kromka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi gryczano-grzybowe

Grzyby namoczyć, najlepiej poprzedniego dnia, na następnie gotować około pół godziny. Wywar można zachować do barszczu. Odcedzone grzyby zemleć w maszynce, na końcu mieląc chleb. Kaszę ugotować. Cebulę zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Na końcu dodać jajko.

Z podanych składników zagnieść ciasto, wody dodać tyle, ile zabierze mąka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 21.10.2015 08:04
Dziękuję i polecam :)
wwwiolka 18.10.2015 20:40
Bardzo ciekawe danie.
paulina2157 18.10.2015 19:01
jedne z moich ulubionych
dollce 18.10.2015 18:11
pyszności ;)
kloruś 18.10.2015 16:52
chętnie bym skosztowała!
MałaMi89 18.10.2015 16:20
Też jeszcze takich nie jadłam, a chętnie skosztuję ;)
Bernadeta1 18.10.2015 15:54
takich nie jadłam a na pewno smaczne
Mniam 18.10.2015 15:23
Bardzo smaczny i oryginalny farsz do pierogów.
Anna169Hosz 18.10.2015 15:07
Na pewno świetnie smakują!
cukiereczek 18.10.2015 14:54
pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak