Pierogi gryczano-grzybowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • gorąca woda

farsz

  • kasza gryczana

    1 woreczek
  • grzyby suszone

    2 garści
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • chleb czerstwy

    1 kromka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć, najlepiej poprzedniego dnia, na następnie gotować około pół godziny. Wywar można zachować do barszczu. Odcedzone grzyby zemleć w maszynce, na końcu mieląc chleb. Kaszę ugotować. Cebulę zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Na końcu dodać jajko.

Z podanych składników zagnieść ciasto, wody dodać tyle, ile zabierze mąka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czarrna 21.10.2015 08:04
Dziękuję i polecam :)
wwwiolka 18.10.2015 20:40
Bardzo ciekawe danie.
paulina2157 18.10.2015 19:01
jedne z moich ulubionych
dollce 18.10.2015 18:11
pyszności ;)
kloruś 18.10.2015 16:52
chętnie bym skosztowała!
MałaMi89 18.10.2015 16:20
Też jeszcze takich nie jadłam, a chętnie skosztuję ;)
Bernadeta1 18.10.2015 15:54
takich nie jadłam a na pewno smaczne
Mniam 18.10.2015 15:23
Bardzo smaczny i oryginalny farsz do pierogów.
Anna169Hosz 18.10.2015 15:07
Na pewno świetnie smakują!
cukiereczek 18.10.2015 14:54
pyszne pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat