Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi Eli z dynią i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pierogi z nietypowym farszem z dyni,cukinii,grzybów leśnych i kaszy jęczmiennej. Pierogi wyszły pyszne.

Składniki:

ciasto na pierogi

mąka pszenna 50 dag
jajko 1 szt.
woda ciepła 50 ml

farsz

miąższ z dyni 20 dag
cukinia 20 dag
grzyby leśne 30 dag
cebula duża 1 szt.
masło 82% 3 łyżki
kasza jęczmienna 10 dag
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Grill przyprawa pikantna Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

omasta

duże cebule 2 szt.
Smalec wieprzowy 10 dag
sól 4 szczypty

Porada

Pierogi najsmaczniejsze są zaraz po ugotowaniu. Można je też odsmażać.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi Eli z dynią i grzybami

przygotowanie farszu

1

Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło,dodać grzyby, cebulę, przesmażyć i ostudzić.

Krok 1 - Pierogi Eli z dynią i grzybami foto
2

Miąższ z dyni i cukinii pokroić w kostkę, ugotować i pognieść.

3

Kaszę ugotować (1 część kaszy - 2 części wrzątku) szklanki osolonym wrzątku i ostudzić.

4

Do miski włożyć kaszę, dodać dynię, cukinię, grzyby z cebulą, bułkę tartą, czosnek i przyprawę do grilla. Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Krok 4 - Pierogi Eli z dynią i grzybami foto

przygotowanie pierogów

1

Do miski przesiać mąkę, dodać jajko i stopniowo gorącą wodę.

Krok 1 - Pierogi Eli z dynią i grzybami foto
2
Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ciasto na pół godziny.
3
Blat stołu posypać mąką i cienko rozwałkować ciasto.
4
Z ciasta wykrawać kółka nadziewać farszem i lepić pierogi.
Krok 4 - Pierogi Eli z dynią i grzybami foto
5
W dużym garnku z szerokim dnem zagotować wodę z dodatkiem soli.
6
Gotowe pierogi wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut od wypłynięcia.

przygotowanie omasty

1
Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić.
2

Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę i smażyć aż się lekko zrumieni.

podawanie pierogów

1
Pierogi wyjąć łyżką cedzakową z wrzątku i dokładnie odsączyć.
2
Wyłożyć pierogi na talerze i okrasić przesmażoną cebulką. Smacznego!
Krok 2 - Pierogi Eli z dynią i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:18
Dobre pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak