Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Cudowne pierożki, które zagoszczą na Waszych stołach. Koniecznie zróbcie na święta.

Składniki:

Farsz:

kapusta kiszona 500 gramów
grzyby suszone 2 garści
cebule 2 sztuki
olej 50 mililitrów
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
mleko 3,2% 250 mililitrów
olej 40 mililitrów
drożdże świeże 30 gramów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Dodatkowo:

jajko 1 sztuka
Czarnuszka nasiona Prymat 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Ciasto:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy połowę mleka, 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kwadrans.

Do rozczynu wlewamy resztę mleka, sól, jajko, żółtko, pozostałą mąkę, olej i wyrabiamy na stolnicy.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Farsz:

Kapustę zalewamy zimną wodą, gotujemy do jej miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru płynu, szatkujemy.

Grzyby zalewamy zimną wodą, gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy. Drobno kroimy.

Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, wrzucamy grzyby i kapustę. Do smaku doprawiamy mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Odparowujemy z nadmiaru płynu.

Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy kręgi, na środek każdego układamy farsz. Zlepiamy, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką.

Pieczemy 20 min. w 180°C na środkowej półce (bez termoobiegu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak