Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ala pizza

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
drożdże suche 1 łyżeczka
woda letnia 3/4 szklanki
olej 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ala pizza

Kroki postępowania

1
Do szklanki z letnią wodą wsypałam drożdże, sól, cukier i dolałam olej Kujawski – całość starannie mieszałam przez 5 minut. Zawartość wlewamy do miseczki z mąką pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto drożdżowe jest już odpowiedniej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę .
Krok 1 - Pierogi ala pizza foto
2
Chciałam szybciej zrobić więc ciasto podzieliłam na dwie części, uformowałam kulki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam i miseczką wycinałam kółka .
Krok 2 - Pierogi ala pizza foto
3
Na każde kółko wyciskałam na środek sos salsa posypałam bazylią, oregano ,czosnkiem z młynka . Pokroiłam pieczarki drobno , paprykę zielona i ser oraz oliwki zielone i ciemne położyłam na każde kółko .
Krok 3 - Pierogi ala pizza foto
4
Składałam na połowę przyciskając końce widelcem .
Krok 4 - Pierogi ala pizza foto
5
Poszły do pieca na 15 minut w 180 stopniach piekłam. Wyszły bardzo delikatne ciasto z olejem Kujawskim nabrało wyrazistości i smaku . Wyszło mi 18 pierogów
Krok 5 - Pierogi ala pizza foto
6
Podane zaraz po upieczeniu są najlepsze do jedzenia .

dwie szklanki mąki pszennej
jedna płaska łyżeczka suchych drożdży
dwie łyżeczki oleju Kujawskiego pomidory czosnek i bazylia
3/4 szklanki letniej wody
szczypta soli
jedna płaska łyżeczka cukru
Farsz
pieczarki 5 sztuk
papryka zielona 1 sztuka
oliwki zielone i ciemne 15 sztuk
ser 30 dag
oregano
bazylia
czosnek w młynku
sos salsa
Krok 6 - Pierogi ala pizza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 19.07.2013 21:40
wyglądają naprawdę apetycznie
Henryka2 19.02.2013 21:37
Jeśli chcesz aby przepis czytali tylko swoi, ci co wiedzą, jest opcja przepisu prywatnego.
Henryka2 19.02.2013 21:35
Regulamin mówi wyraźnie jak ma wyglądać przepis i jakieś odniesienia do tych co wiedzą są bez sensu, bo przepis czytają też nie swoi, czyli ci co nie wiedzą.W przepisie maja być podane składniki, WSZYSTKIE składniki potrawy, nie w opisie przy ostatnim zdjęciu w miejscu przeznaczonym do wpisania składników.
SmakolykiJoanny 18.02.2013 18:48
Kochani wiem że większość z was czyta moje przepisy i widzi ze przygotowanie farszu jest na ostatniej stronie czyli przy zdjęciu głównym :)
aisoglam 18.02.2013 18:40
Najpierw zobaczyłam swój talerz :D Potem pyszne pierogi :) Fajny przepis :)
Rafał3 18.02.2013 18:30
bardzo apetyczne
Boska_Agatka 18.02.2013 18:06
super
Henryka2 18.02.2013 18:02
A ten obkruszony lakier z paznokcia , mam nadzieje, nie jest składnikiem nadzienia? Ja bym takim paznokciom zdjęcia nie robiła.
Henryka2 18.02.2013 18:00
A jak zrobić skoro nie ma podanych składników nadzienia?
ilka_86 18.02.2013 17:48
apetyczne pierożki
Magda24 18.02.2013 17:07
wspaniale się prezentują - pyszne :)
SmakolykiJoanny 18.02.2013 17:01
Wystarczy zrobić i wypróbować :)
Megg 18.02.2013 16:56
muszą być pyszne :)
tessinka 18.02.2013 16:50
mmm ale apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak