Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
sól szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
olej 1 łyzeczka
Farsz:
ziemniaki 55 dag
twaró 30 dag
cebula 1 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi

ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. cieple kręcimy przez maszynkę. Cebuleobieramy, podrumieniamy na tłuszczu. Oczywiscie pokrojona w kosteczke cienką. Dodajemy do ziemniaków, ddajemy twaróg. doprawiamy do smaku mieszamy by nie było grudek.

Ciasto;
mąke wysypujemy na stolnicę. dodajemy żółko i podlewamy wodą. Dodajemy sól, Wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na cześci, wałkujemy , wycinamy kółka kubkiem. Nakładamy po łyżce farszu i sklejamy boki..
Gotujemy we wrzącej wodzie z odrobioną olejy , osolonej, gdy wrzucimy mieszamy by nie przyczepił się do dna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 05.05.2013 11:07
pierogi pierwsza klasa..
Pietruszka 02.09.2012 22:05
super
alaaa 13.08.2012 21:27
takie zapiekane to ja lubię
Emiliozo 08.08.2012 08:05
uwielbiam ruskie
Elżbieta17 06.08.2012 15:48
pycha
Dorian 03.08.2012 10:43
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak