Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg drożdżowy z mięsem i kaszą gryczaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 300 gram
drożdże 25 gram
cukier 1 łyżka
mleko 3/4 szklanki
smalczyk roślinny 50 gram
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
Nadzienie:
kasza gryczana 75 gram
mielona wieprzowina 300 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
jaja 2 sztuki
smalczyk roślinny 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
sól, pieprz
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat
białko do posmarowania
tymianek 1 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg drożdżowy z mięsem i kaszą gryczaną

Z drożdży, cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżek mąki robię rozczyn i dostawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smalczyk rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia a kaszę gotuję na sypko w osolonej wodzie.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajo, sól, tymianek i przestudzony smalczyk. Wszystko mieszam łyżką a następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne, jak jest zbyt klejące podsypuję delikatnie mąką. Wyrobione ciasto odkładam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mięso podsmażam krótko z pokrojoną drobno cebulą i czosnkiem. Gdy mięso zmieni kolor dorzucam ugotowaną wcześniej kaszę i przesmażam jeszcze chwilę. Lekko ciepły farsz mieszam z przyprawami, smalczykiem i jajkami a na koniec dodaję posiekaną pietruszkę.

Wyrośnięte ciasto rozciągam placami tak aby nadać mu kształt prostokąta, następnie lekko wyrównuję wałkiem.

W wyłożonej papierem keksówce układam ciasto tak aby brzegi wystawały za formę. Do środka wykładam farsz i ładnie zlepiam brzegi wcześniej posmarowane białkiem :)

Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na chwilę do lekkiego podrośnięcia, smaruję całość białkiem, nakłuwam w kilku miejscach i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut, na ostatnie 5 minut włączam termoobieg aby ciasto nabrało koloru.

Pieróg podaję pokrojony na grube plastry, koniecznie z kiszonym ogórkiem. Najlepszy jest świeży ale można przechowywać w lodówce do 4 dni i podawać po odgrzaniu.

ps.1 smalczyk roślinny można zastąpić masłem lub oliwą
ps. 2 Na moich zdjęciach widać farsz przesunięty na dół pieroga, wynika to z mojej winy ... najpierw napełniłam ciasto farszem a później wkładałam je do keksówki i ciasto się tak ponaciągało, że farsz opadł na spód...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 25.02.2014 09:20
wspaniały!!!
Ewa104 12.02.2014 19:19
Lubię połączenie kaszy gryczanej i mięsa w farszu.Tak więc pieróg jak najbardziej w moim guście.
kasienka23 12.02.2014 19:02
fajne danie!
Piotr-21 12.02.2014 13:27
pyszny pieróg
Marta1986 12.02.2014 13:20
apetycznie wyglada
Barbara/zuza22_85 12.02.2014 12:45
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak