Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowy keks świąteczny.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło lub margaryna 25 dag
jajko 4 sztuki
cukier 1 niepełna szklanka
miód prawdziwy 1 łyżka
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka tortowa półtorej szklanki
sól szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 kopiasta łyżka
rodzynki 15 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana 10 dag
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Dodatkowo

masło do posmarowania foremki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Polewa: biała 5 dag
Polewa: deserowa 5 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowy keks świąteczny.

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z zapachami piernika i pomarańczy. Nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu bez pysznego ciasta. Polecam keks mojego pomysłu. Pyszny i pachnący piernikiem z mnóstwem bakalii. Idealnie mięciutki i zarazem trochę sypki. Pięknie udekorowany zachwyci każdego. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, cały czas ucierając dodajemy miód i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy sól, obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórki pomarańczowe ( 2 łyżki skórek odkładamy do dekoracji ) i dokładnie mieszamy.

2. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Następnie do foremki przekładamy ciasto.

3. Ciasto pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.

4. Obie polewy rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nimi ciasto, dekorujemy również skórką pomarańczową ( 2 łyżkami odłożonymi ).

5. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 02.12.2023 17:46
Trochę suchy w środku i wyszedł mi dużo jaśniejszy niż na zdjęciach, natomiast smaczny :)
Babeczka35 01.06.2017 11:29
Dziękuję:)
bietka 08.01.2017 14:57
smacznie nadziany :)
Babeczka35 17.12.2016 17:52
Dziękuję:)
Grazyna0211 11.12.2016 17:14
smaczne ciasto
Mniam 11.12.2016 16:24
Fajny pomysł. To takie dwa wypieki w jednym :)
Babeczka35 11.12.2016 15:15
Dziękuję i polecam:)
benka 11.12.2016 11:40
2 w 1 piernik i keks, pomysł podoba mi się :)
AZgotuj 11.12.2016 10:29
Dawno nie robiłam, dziękuje za przypomnienie:)
cukiereczek 11.12.2016 09:17
lubię takie świąteczne wypieki
Wiesława1 11.12.2016 09:01
Wygląda smakowicie
Krystyna32 11.12.2016 08:37
pyszności :)
Babeczka35 11.12.2016 07:54
Co kto lubi, ale takiego warto spróbować, bo jest pyszny:)
Babeczka35 11.12.2016 07:53
Dziękuję:)
gusia1000 11.12.2016 01:39
Bardzo dobry.
MagdalenaIC 11.12.2016 00:34
Wygląda pysznie :)
KORAL 11.12.2016 00:10
Ciekawe, ale chyba wolę zwykły keks, chociaż może się mylę.... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak