Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową i orzechami.

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
W tym roku orzechów jest wyjątkowo dużo, można więc zaszaleć z wypiekami. Tym razem upiekłam bardzo proste ciasto, pachnące piernikiem i miodem z domową polewą, która zawsze mi się udaje. I w cieście i na polewie znalazły się oczywiście orzechy. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i ładnie wyrasta.

Składniki:

Ciasto:

jajko 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
dżem 2 łyżki
mleko 1 szklanka
mąka tortowa 2.5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 0.5 szklanki
kakao 1 łyżka
miód prawdziwy 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 sztuka
orzechy włoskie siekane 0.5 szklanki

Polewa:

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
woda gorąca 1 łyżka

Dodatkowo:

orzechy włoskie siekane 0.5 szklanki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Soda łyżeczka płaska, a proszek czubata. Kakao ciemne. Dżem dowolny, może być marmolada. Woda do polewy na wyczucie.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową i orzechami.

1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy dżem, miód prawdziwy i olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: mleko, kakao, przyprawę do piernika, sodę, proszek i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

4. Podanie: Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście i posypujemy orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:23
Dobre to jest. Glos oddany.
bietka 14.12.2018 15:49
Smakowite ciacho :)
Babeczka35 15.12.2018 07:33
Dziękuję :)
Bożena Matuszczyk 13.12.2018 23:59
Izuniu to prawda orzechów w tym roku dużo. Twoje ciasto kusi smakiem jak i wyglądem i do tego taka super ładna dekoracja.;)
Babeczka35 14.12.2018 07:43
Dziękuję Bożenko :) Starałam się żeby było ładnie :) Miło mi, że Ci się podoba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak