Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową i orzechami.

Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową i orzechami.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

W tym roku orzechów jest wyjątkowo dużo, można więc zaszaleć z wypiekami. Tym razem upiekłam bardzo proste ciasto, pachnące piernikiem i miodem z domową polewą, która zawsze mi się udaje. I w cieście i na polewie znalazły się oczywiście orzechy. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i ładnie wyrasta.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • dżem

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    0.5 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • przyprawa do piernika

    1 sztuka
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki

Polewa:

  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • masło lub margaryna

    3 łyżki
  • woda gorąca

    1 łyżka

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy dżem, miód prawdziwy i olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: mleko, kakao, przyprawę do piernika, sodę, proszek i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

4. Podanie: Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście i posypujemy orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Soda łyżeczka płaska, a proszek czubata. Kakao ciemne. Dżem dowolny, może być marmolada. Woda do polewy na wyczucie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.12.2018 15:49
Smakowite ciacho :)

Babeczka35

15.12.2018 07:33
Dziękuję :)

Bożena Matuszczyk

13.12.2018 23:59
Izuniu to prawda orzechów w tym roku dużo. Twoje ciasto kusi smakiem jak i wyglądem i do tego taka super ładna dekoracja.;)

Babeczka35

14.12.2018 07:43
Dziękuję Bożenko :) Starałam się żeby było ładnie :) Miło mi, że Ci się podoba :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat