Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowiec przekładany powidłami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
margaryna 20 dag
powidła śliwkowe
mleko 3.5 szkl
Soda oczyszczona Prymat 2 łyż
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyż
budyń śmietankowy 1 szt
masło 5 dag
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowiec przekładany powidłami

Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę przesianą z sodą, margarynę stopioną z przyprawą do piernika oraz 1.5 szklanki mleka i pół słoika powideł. Całość dokładnie połącz, przełóż do prostokątnej formy. Piecz ok 50 min w temp 18- st. Ciasto ostudź, przekrój wzdłóż na 3 blachy. Budyń ugotuj na pozostałym mleku z dodatkiem masła, przestudź. Odłóż 3 łyżki powideł. Blaty ciasta przełóż resztą powideł, a raz budyniem. Wierzch ciasta posmaruj odłożonymi, podgrzanymi powidłami. Posyp migdałami w płatkach. Ciasto dobrze schłódź.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak