Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowiec

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Suche

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 czubata lyzeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 czubata lyzeczka
kakao 3 lyzki

Mokre

kefir 1 szklanka
olej rzepakowy 2/3 szklanki
jajko 1 szt

do posypania

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowiec

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao.
Krok 1 - Piernikowiec foto
2

W drugiej wymieszać kefir z olejem i jajkiem. Wlać do suchych, zmiksować tylko do połączenia się składników.
Krok 2 - Piernikowiec foto
3

Nałożyć do formy (średnica 21cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30-35 minut. Wystudzić na kratce.

Ciasto posypałam cukrem pudrem ale można użyć polewy z czekolady lub kakao
Krok 3 - Piernikowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 25.09.2014 16:33
Pyszności :)
dodi 25.09.2014 14:46
ale pyszności
Czyki 25.09.2014 14:22
Cudownie wyrosło :)pysznie :)
anemon 25.09.2014 14:17
Zapachniało piernikiem u Ciebie.
Gracer 25.09.2014 13:37
super wygląda
Renata9 25.09.2014 13:12
smaczne ciacho
IlonaAlbertos 25.09.2014 11:56
Świetne ciasto, zasmakowałoby mi.
Adamorek 25.09.2014 11:43
ciekawy piernikowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak