Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe trójkąciki w polewie czekoladowej
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Zmieszać ze sobą obie mąki, skórkę z cytryny i dodać do masy.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i przyprawy do piernika.
Tortownicę (u mnie o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno formy wykładamy 2-3 łyżki jednego ciasta (np ciemnego), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy na 2-3 minutki do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno nie być surowe ani zbyt przypieczone.
Wyjmujemy z piekarnika i nakładamy kolejną warstwę ciasta, tym razem jasnego. I do piekarnika. Postępujemy tak, aż do całkowitego zużycia obu rodzajów ciasta.
Gotowe ciasto całkowicie studzimy.
Ostrym nożem kroimy je na podłużne paski (szerokość 2-3 cm), a z kolei paski na małe trójkąty.
Trójkąty maczamy w polewie i odstawiamy na tackę by czekolada zastygła.
Smacznego :-)