Piernikowe serce z sosem sojowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1,5 szklanki
  • orzechy włoskie

    3/4 szklanki
  • kardamon

    1/2 łyżeczki
  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
  • sos sojowy

    20 ml
  • przyprawa do piernika

    10 gr
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej sojowy

    3/5 szklanki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • orzechy arachidowe

    1/2 szklanki
  • jabłko kwaśne

    6 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka zmiksować z cukrem na puch. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy grubo posiekać. Mąkę wymieszać z kardamonem, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem a następnie wsypać do masy jajecznej. Wymieszać powoli. Wlać olej i sos sojowy. Dołożyć orzechy jabłka i ponownie wymieszać. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 50 minut. Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować. Bardzo smaczne- polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 15.07.2012 21:02
jakie śliczne
Ewelina38 09.06.2012 22:35
fantastycznie wygląda :P)
caralajna 04.06.2012 08:25
bardzo mi się podoba
Aneta2604 15.12.2011 18:19
ciekawy pomysł
iziona 08.01.2011 08:17
Piękny piernik,ale też jestem ciekawa jak smakuje z tym sosem
MAR3STA 13.12.2010 17:11
piękny pierniczek!
alaaa 13.12.2010 15:35
ciekawe jak to smakuje z tym sosem sojowym

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat