Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe pisanki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Piernik

mąka pszenna 1 kg
miód płynny 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
masło 1 kostka
jajko 2
żółtko jajek 3
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Lukier

białko 2
cukier puder 2 szklanki
sok z cytryny kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe pisanki

Miód i cukier zagotować, przestudzić. Dodać masło, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Całość wymieszać. Dwa jajka i trzy żółtka ubić z 1/2 szklanką cukru na parze. Dodać do masy. Wymieszać wszystko i odstawić na 1-2 godziny. Po tym czasie wyrobić ciasto i wlać do specjalnych blaszek z foremkami w kształcie połówek jajek (potrzebne będą dwie blaszki, żeby skleić całe jajko). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Składniki na lukier zmiksować. Podzielić na kilka części i dodać barwniki według uznania. Połówki jajek zlepić lukrem i zdobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak