Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe muffiny z bakaliami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
śmietana 12% 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1
orzechy włoskie 100 gram
kandyzowana skórka pomarańczow 50 gram
śliwki suszone 10 sztuk
czekolada mleczna 1
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe muffiny z bakaliami

Kroki postępowania

1
Orzechy włoskie grubo siekamy, śliwki kroimy w kostkę - bakalie razem ze połową skórki kandyzowanej (25 gram, reszta zostaje do dekoracji) przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki mąki (odliczamy z tej porcji którą podałam w opisie) i mieszamy.
Krok 1 - Piernikowe muffiny z bakaliami foto
2
W misce miksujemz na puch jajka i cukier, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao oraz śmietanę.
Krok 2 - Piernikowe muffiny z bakaliami foto
3
Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy dokładnie łyżką.
Krok 3 - Piernikowe muffiny z bakaliami foto
4
Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, nieco powyżej 1/2 ich wysokości i pieczemy ok. 27 minut.
Krok 4 - Piernikowe muffiny z bakaliami foto
5
Ostudzone muffiny polewamy czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka) i dekorujemy pozostawioną wcześniej kandyzowaną skórką.

(przepraszam za słabej jakości zdjęcie główne, ale w pogoni świątecznych przygotowań zapomniałam o zrobieniu zdjęcia z odpowiednią aranżacją)
Krok 5 - Piernikowe muffiny z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 07.01.2014 12:31
Super ciasteczka;)
msmors 07.01.2014 12:28
same słodkości
Romanowka 07.01.2014 11:41
Wyborne słodkości!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak