Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
miód płynny 25 dag
masło 10 dag
cukier 15 dag
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
anyż 1/3 łyżeczki mielonego
jajko 2 sztuki
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
sól szczypta
powidła śliwkowe słoik
lukier biały do dekoracji

Porada

Kruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po przełożeniu miękną,

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami

Kroki postępowania

1
1. Ciasto:
Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.
Krok 1 - Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami foto
2
Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą
Krok 2 - Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami foto
3
2. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra, literatką wycinamy jednakowe kółeczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c.
Krok 3 - Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami foto
4
3. Po upieczeniu studzimy.
Krok 4 - Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami foto
5
4. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach.
Krok 5 - Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.12.2017 21:53
ŚLICZNE I SMACZNE ;)
jan_mag 17.04.2017 23:07
Cudownie wyglądają
wwwiolka 17.04.2017 15:21
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak