Piernikowe ciasto z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
  • olej

    1 1 szklanka
  • mleko

    1/3 szklanki
  • jabłka

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika przesiać.Jabłka umyć i obrać.Przekroić na cztery części, wyciąć gniazda nasienne.Jabłka pokroić w kostkę.Białka ubić na sztywną pianę.Dodawać cukier, cały czas ubijając.Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.Dodawać sypkie składniki na przemian z olejem i mlekiem cały czas mieszając.Kwadratowa formę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wylać na tak przygotowaną formę.Na wierzch powkładać jabłka, delikatnie wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika (160 stopni) i piec około godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 09.08.2015 13:14
smaczne ciasto
IKrakowianka 09.08.2015 10:09
fajne ciasto
agnieszka214 08.08.2015 22:32
bardzo smakowite
Sroczka 08.08.2015 22:24
Pyszne ciasto, zjadłabym kawałek.
irenka 08.08.2015 21:06
przepyszne ciacho ,lubię takie
Bernadeta1 08.08.2015 19:05
Bardzo lubię takie ciasto
Konczi 08.08.2015 18:02
i ja skusiłabym się na takie ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat