Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe ciasto z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
olej 1 1 szklanka
mleko 1/3 szklanki
jabłka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe ciasto z jabłkami

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika przesiać.Jabłka umyć i obrać.Przekroić na cztery części, wyciąć gniazda nasienne.Jabłka pokroić w kostkę.Białka ubić na sztywną pianę.Dodawać cukier, cały czas ubijając.Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.Dodawać sypkie składniki na przemian z olejem i mlekiem cały czas mieszając.Kwadratowa formę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wylać na tak przygotowaną formę.Na wierzch powkładać jabłka, delikatnie wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika (160 stopni) i piec około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 09.08.2015 13:14
smaczne ciasto
IKrakowianka 09.08.2015 10:09
fajne ciasto
agnieszka214 08.08.2015 22:32
bardzo smakowite
Sroczka 08.08.2015 22:24
Pyszne ciasto, zjadłabym kawałek.
irenka 08.08.2015 21:06
przepyszne ciacho ,lubię takie
Bernadeta1 08.08.2015 19:05
Bardzo lubię takie ciasto
Konczi 08.08.2015 18:02
i ja skusiłabym się na takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak