Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe ciasto do góry nogami
Gruszki myjemy i kroimy w plasterki – nie obieramy ze skórki!
Przygotowanie polewy:
W małym garnuszku rozpuszczamy cukier i masło. Gotujemy chwilę aż zgęstnieje. Gorącą polewę wylewamy na spód tortownicy. Na polewie układamy połowę plasterków gruszki.
Przygotowanie ciasta:
W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, przyprawy i cukier).
W drugiej mokre składniki (jaja, miód, masło i mleko). Do mokrych stopniowo dodajemy suche składniki aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodajemy orzechy i otartą skórkę z pomarańczy – mieszamy.
Połowę ciasta wylewamy na gruszki. Na ciasto układamy pozostałe plasterki gruszki i przykrywamy je pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min do tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto trochę przestygnie odwracamy je do góry nogami i kładziemy na talerz/paterę. Zdejmujemy z wierzchu papier do pieczenia.