Piernikowe ciasto do góry nogami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na polewę

  • masło miękkie

    75 g
  • cukier brązowy

    125 g

Składniki na ciasto piernikowe

  • mąka pszenna typ 450

    180 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    2 łyżeczki
  • cukier brązowy

    175 g
  • jaja

    2 szt
  • miód płynny

    120 g
  • mleko 3,2%

    150 ml
  • masło miękkie

    100 g
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    1/2 szt
  • orzechy włoskie

    50 g
  • gruszki

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem, na spód dajemy papier do pieczenia, który również natłuszczamy.

Gruszki myjemy i kroimy w plasterki – nie obieramy ze skórki!

Przygotowanie polewy:

W małym garnuszku rozpuszczamy cukier i masło. Gotujemy chwilę aż zgęstnieje. Gorącą polewę wylewamy na spód tortownicy. Na polewie układamy połowę plasterków gruszki.

Przygotowanie ciasta:

W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, przyprawy i cukier).

W drugiej mokre składniki (jaja, miód, masło i mleko). Do mokrych stopniowo dodajemy suche składniki aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodajemy orzechy i otartą skórkę z pomarańczy – mieszamy.

Połowę ciasta wylewamy na gruszki. Na ciasto układamy pozostałe plasterki gruszki i przykrywamy je pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min do tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto trochę przestygnie odwracamy je do góry nogami i kładziemy na talerz/paterę. Zdejmujemy z wierzchu papier do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia.s 05.12.2014 10:14
Rewelacja :)
Mniam 04.12.2014 11:32
Lubię ciasta z gruszkami, a z piernikiem jeszcze nie robiłam. Świetny pomysł.
wwwiolka 04.12.2014 11:20
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 04.12.2014 10:29
Uwielbiam ciasta odwrócone!
IZABELA29 04.12.2014 08:57
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat