Piernikowe choinki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    25 dag
  • mąka pszenna

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • smalec

    1 łyzka
  • rum

    1 kieliszek
  • pisaki cukrowe do ozdabiania

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód przekładamy do garnka i roztapiamy ze smalcem. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, studzony miód, cynamon, przyprawę do piernika i rum.Zagniatamy ciasto . Rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy foremką większe choinki. U góry choinki robimy nożem otwór, żeby później można było powiesić pierniki na choince.
Na wysmarowanej blasze układamy pierniki i pieczemy w temp. ok 200 stopni 15-20 minut.Gdy wystygną dekorujemy gotowymi cukrowymi pisakami.Polecam pieczenie i dekorowanie pierniczków razem z dziećmi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (47)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 05.02.2014 08:17
bardzo ladne
IlonaAlbertos 20.01.2014 20:04
Super ozdoba na choinkę.
adelajda 30.12.2013 17:58
wyglądają smacznie :)
Aannkaa82 28.10.2013 19:28
Jak ładnie udekorowane :)
Stenka 20.10.2013 17:45
Można powiesić na choinkę
jeta72 10.09.2013 11:03
jakie fajne :-)
Seba 25.07.2013 08:54
po prostu piękna
IwonaKa 19.05.2013 00:17
ładnie wyglądają i na pewno smaczne
Alex_M 05.05.2013 12:30
sliczna choineczka
Katarzyna59 17.02.2013 11:01
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat