Piernikowe choinki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Moje dzisiejsze choinki zrobiłam na prezent dla moich dzieci. Z tegoż samego ciasta przygotowuję również pierniki na świąteczny stół. Są bardzo smaczne, kuszą smakiem i wyglądem a dodatek cynamonu wzbogaca ich smak.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • mąka

    500 g
  • cukier

    250 g
  • miód płynny

    4 duże łyż.
  • masło

    1 dag
  • żółtko jajek

    2 sztuk
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 duża łyż.
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    0.5 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • jajko

    2 szt.

do dekoracji - lukier biały:

  • białka jaj

    2 szt.
  • cukier puder

    2 szklanki
  • sok z cytryny

    0.5 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

W misce utrzeć masło,miód,żółtka i całe jajka z cukrem i przyprawami.
dodać mąkę przesianą z sodą oraz jogurt.
Wyrobić ciasto do połączenia składników.
Ciasto włożyć na godzinę do lodówki, po czym rozwałkować i wykrawać foremkami gwiazdy od najmniejszej do największej oraz różne inne kształty.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po upieczeniu i wystudzeniu składać choinki zlepiając je białym lukrem i dekorując według uznania.

Lukier:

Białka ubijać dodając cukier puder a po koniec sok z cytryny.
cukru pudru w zależności jaki gęsty chcemy uzyskać lukier.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 19:00
Piękne i smaczne.
Dotamisio 29.11.2019 23:00
Choineczki pięknie się prezentują:) a smakują zapewne obłędnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat