Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe choineczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanka
miód pszczeli 5 łyżka
cukier puder 1/2 szklanka
jajko 1 szklanka
kakao 2 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe choineczki

Przesianą mąkę należy wyłożyć na stolnicę, wsypać w środek cukier puder, następnie dodać pszczeli naturalny płynny miód, dodać sparzone jajko, wsypać sodę oczyszczoną wraz z przyprawą do piernika i kakao, dodać masło i posiekać składniki, a następnie wyrobić składniki. Schłodzić w lodówce ciasto piernikowe.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąkę i rozwałkować ciasto wałkiem, po czym wykrawać gwiazdki różnej wielkości dzięki specjalnym foremkom do gwiazdek. Gwiazdeczki poukładać na natłuszczonej blasze i wstawić do pieczenia do temperatury około 170 stopni przez około 12-15 minut. Piec do uzyskania delikatnie brązowego koloru. Upieczone gwiazdeczki ostudzić, ułożyć największą gwiazdkę na spodzie, posmarować lukrem gotowym, przykleić mniejszą gwiazdeczkę, posmarować ponownie lukrem i tak z każdą kolejną gwiazdką, od największej do najmniejszej. Uzyskaną choineczkę z gwiazdek ozdabiać lukrem i kolorowymi koralikami z masy cukrowej lub innymi elementami dekoracyjnymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 01.01.2013 17:06
cudnie wyglądają :)
Cukiereczek13 19.12.2012 18:08
piekne ;)
IwonaKa 30.11.2012 12:00
ale świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak