Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowaty murzyn z porzeczkowym wnętrzem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 3-4 łyzki
jajko 2 małe
cukier 1 szklanka
mleko 3/4 szklanki
kakao 3-4 łyżki
mąka pszenna 400 g
czerwone porzeczki pół szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 5 łyżeczek
czekolada deserowa 3 paski
czekolada mleczna 2 paski
gęsta śmietana 1 łyżka
konfitura z czarnej porzeczki 4-5 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowaty murzyn z porzeczkowym wnętrzem

jajka wbić do miski, rozetrzeć z cukrem i mlekiem, wsypać kakao, przyprawę do piernika, ucierać. Dolać margarynę rozpuszczoną na małym ogniu w rondelku i ostudzoną. ucierając dodać mąkę pszenną (przesianą) oraz sodę albo proszek do pieczenia. Kiedy masa będzie jednolita, wsypać pół szklanki porzeczek i pomieszać delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzać, formę natłuszczyć i wylać na nią masę. Upiec 45-50 min w 150st z termoobiegiem. Jak ostygnie, przekroić na dwie części posmarować konfiturą porzeczkową i zlożyć. Czekolady połamać i rozpuscić w rondelku ze smietaną, posmarować wierzch ciasta, posypać posiekanymi migdałami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 23.07.2013 14:40
uwielbiam porzeczki i ciasta także to coś dla mnie
Megg 23.07.2013 14:25
hmmm brzmi smakowicie
jasiek 23.07.2013 13:28
ciekawe te porzeczki
Katarzyna34 23.07.2013 12:54
prezentuje się znakomicie
Renata9 23.07.2013 12:35
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak