Piernikowa szynka z wędzonymi owocami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    ok. 1,2 kg
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do mięs Prymat

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 lekko czubata łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • pasta paprykowa

    1 łyżeczka
  • Cebula suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżka
  • owoce

    wędzone 10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernikowa szynka z wędzonymi owocami foto
Wszystkie przyprawy przesypać do miseczki. Dodać do nich zioła, pastę paprykową, miód, ocet i olej.
Krok 2 - Piernikowa szynka z wędzonymi owocami foto
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Piernikowa szynka z wędzonymi owocami foto
Szynkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3 dni do lodówki.
W trakcie marynowania szynkę odwracać co mniej więcej 12 godzin.
Krok 4 - Piernikowa szynka z wędzonymi owocami foto
Po tym czasie szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia. Na mięsie rozłożyć wędzone owoce (użyłam mieszanki śliwek, jabłek i gruszek), docisnąć je do mięsa.
Rękaw zamknąć.
Krok 5 - Piernikowa szynka z wędzonymi owocami foto
Szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie szynkę wyjąć z woreczka do naczynia, odwrócić i piec dalej w tej samej temperaturze ok. 1,5 godziny. W tym czasie szynkę często podlewać wytwarzającym się płynem. Upieczoną szynkę podawać na ciepło do obiadu lub po całkowitym ostudzeniu kroić w cieniutkie plastry i podawać do kanapek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 02.07.2017 20:26
bardzo pyszna szyneczka :-)
JulkaTomeczek 01.07.2017 23:36
Ciekawa propozycja
norweska20 01.07.2017 23:15
smakowite mięsko :)
MagdalenaIC 01.07.2017 23:06
Wygląda pysznie :)
RenataZ-et 01.07.2017 22:54
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat