Piernikowa szarlotka z lukrem

Piernikowa szarlotka z lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • masło

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    8-10 szt
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki
  • lukier

    2 kolorowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z maki i proszku robimy mieszankę, ugniatamy z masłem, na koniec wbijamy jajka i wyrabiamy kruszonkę. Cześć kruszonki wysypujemy na wysmarowaną tłuszczem formę. Jabłka ścieramy na tarce, posypujemy przyprawą i mieszamy. Wysypujemy na kruszonkę.Przykrywamy pozostałą kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach. polewamy kolorowymi lukrami, można je kupić gotowe lub zrobić samemu.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

V_kuchareczka

13.05.2012 11:10
świetny przepis

usmiech

14.03.2012 12:38
dobre

edyta44

03.03.2012 15:03
rewelacja

Pacia

28.01.2012 08:03
pycha-dzi? zrobi?:)

edyta44

25.11.2011 18:47
smaczne

Ewa104

28.03.2011 07:37
Rewelacyjnie wygląda.Też lubię się bawić kolorowymi lukrami robiąc np.pierniki.

Jolanta40

17.03.2011 09:40
piękne

edyta44

10.03.2011 15:57
ladnie wyglada

zuzanna6

20.01.2011 07:22
Już od samej nazwy ślinka leci.

Edyta38

09.01.2011 09:24
oj pyyyysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat