Piernikowa rolada z pomarańczą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem

  • serek mascarpone

    250 g
  • biała czekolada

    100 g
  • pomarańcza

    1 szt

Polewa

  • biała czekolada

    100 g
  • mleko

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem pudrem, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

2. Krem: Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę a następnie dzielimy na cząstki i z każdej ściągamy białą błonkę. Czekoladę roztapiamy na parze i odstawiamy do ostygnięcia, następnie delikatnie miksujemy z serkiem mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i mieszamy delikatnie, ale krótko, najlepiej szpatułką (mieszanie mikserem spowodowało że krem się zważył).

3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy cząstki pomarańczy i ponownie zawijamy w roladę, którą zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.

4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem. Gotową polewą polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 17.09.2016 21:48
idealnie zrolowana ,pycha !
gosia56 17.09.2016 20:56
pyszna rolada
Bernadeta1 17.09.2016 15:36
pyszne słodkości
gusia1000 17.09.2016 13:05
Znakomitości.
jagoda5913 17.09.2016 12:28
pięknie się prezentuje
halina17 17.09.2016 11:47
Pomysłowa rolada :)
dodi 17.09.2016 11:45
bardzo apetycznie wygląda
wedith1 17.09.2016 11:41
Wygląda pysznie!
Aleksandra/Olcia 17.09.2016 11:39
pachnie świętami :)
Mniam 17.09.2016 11:27
Smaczna i do tego pięknie się prezentuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat