Piernikowa rolada z makiem

Piernikowa rolada z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    250 g
  • margaryna

    50 g
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • miód

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • przyprawa do piernika Prymat

    1 opakowanie
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki

MASA MAKOWA

  • mak

    500 g
  • bakalie

    do smaku
  • czekolada gorzka

    50 g
  • cukier trzcinowy

    1,5 łyżki
  • miód

    100 ml
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • rum

    100 g

POLEWA

  • margaryna

    70 g
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • mleko

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernikowa rolada z makiem foto
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia się składników, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na ok 15-30 min.
Krok 2 - Piernikowa rolada z makiem foto
Rodzynki maczamy w rumie ok 2-3h. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki na masę makową umieszczamy w misce i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę makową odkładamy na ok 15 min.
Krok 3 - Piernikowa rolada z makiem foto
Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą ze sobą i doprowadzamy do zagotowania. Tak przygotowaną polewę odkładamy na ok 2 min, aż lekko zacznie gęstnieć .
Krok 4 - Piernikowa rolada z makiem foto
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, podsypując delikatnie stolnicę i wałek mąką. Na ciasto nakładamy masę makową i delikatnie zwijamy w roladę. Tak przygotowaną roladę owijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175'C na ok 25-30 min. Po tym czasie roladę piernikową wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy, aż przestygnie.
Gotową polewą polewamy ciasto i dekorujemy wg uznania. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

22.06.2017 17:35
Jak smakuje, tak jak wygląda, to pycha :)

anulka69

23.03.2017 20:05
ale pyszność

Bernadeta1

19.03.2017 19:43
pysznie się prezentuje

Laila2786

09.03.2017 11:41
o ciekawe połączenie smaków

Stenka

01.03.2017 20:09
ciekawy przepis

Justyna Jussstiii

14.02.2017 00:45
super pięknie podana

beatkaa153

03.02.2017 13:48
pyszności:)))))

Diana Rusiłowicz

29.12.2016 00:31
Jakie pyszności :)

Ada-Gaba

14.12.2016 19:04
wspaniała rolada

Wiktoria29

13.12.2016 21:04
fajny pomysł, chętnie bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat