Piernikowa niespodzianka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • cukier waniliowy

    16 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

    2,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • jaja

    4
  • mleko

    250 ml
  • olej

    125 ml
  • kakao

    4 łyżki
  • NIESPODZIANKA;

  • mak

    900 g
  • margaryna

    125 g
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • smietana 18%

    5 łyżek
  • budyń waniliowy

    1
  • cukier

    5 łyżek
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyzeczka
  • konfitura

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy i wylewamy na duża blaszkę wyłożoną folia aluminiową.
.Mak gotowy z puszki łączymy z masłem ,budyniem i dwiema łyżkami cukru .Wykładamy dużą łyżką tworząc łezki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175* C przez 1 i 10 minut.

Polewa biała .: Łączymy śmietanę z cukrem ,stawiamy na mały ogień gazówki ,mieszamy .Dodajemy budyń i energicznie mieszamy .Polewamy cała powierzchnie ciasta oczywiście już wystudzonego.

CZARNA POLEWA : 3 łyżki cukru łączymy z 3 łyżkami śmietany i 3 łyżkami kakao. Postępujemy tak jak z biała . Robimy proste linie tworząc niby kratkę .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 11.12.2013 14:10
pychotka!!!
Motorek 28.03.2013 09:57
extra niespodzianka
caralajna 10.10.2012 15:57
apetycznie wygląda
rosik93 13.07.2012 23:34
Ciekawe ciasto
Grażyna13 18.05.2012 10:49
Pychota !
Sarenka 09.11.2011 12:10
Pierniczkowe smaczki uwielbiam.
Teresa19 28.09.2011 12:06
lubię takie ciasto
eklerek 29.07.2011 21:45
ja się chętnie sama zaproszę na taką niespodziankę :)
Barbara35 14.07.2011 00:31
Pychotka :)
barbara11561 03.05.2011 00:18
Aż ślinka cieknie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat