Piernikowa ciuchcia pod choinkę

Piernikowa ciuchcia pod choinkę

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Z ciasta piernikowego można przygotować ozdoby świąteczne z pierników. Tym razem postanowiłam przygotować ciuchcię, która będzie zarówno przepiękną dekoracją świątecznego stołu, ale również wypełni puste miejsce pod choinką zanim pojawia się tam prezenty! Jak się Wam podoba?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    600 gramów
  • margaryna

    250 gramów
  • miód

    160 gramów
  • cukier

    200 gramów
  • kakao

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Piernikowa ciuchcia pod choinkę

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierników? Wystarczy jedynie pomysł na piernikową konstrukcję, a później będzie już z górki! Najlepiej rozpocząć przygotowywanie piernikowej ciuchci od przygotowania foremek niezbędnych do zbudowania z ciasta elementów pociągu. Następnie należy przygotować ciasto na ozdoby świąteczne z pierników i wyciąć kształty za pomocą form. Jako, że w piernikowej ciuchci zawiera się kilka elementów półokrągłych - warto nadać im odpowiedni kształt kładąc kawałki ciasta (zaraz o upieczeniu) na walcowaty przedmiot np. szklankę. Ozdoby świąteczne z pierników zaraz po upieczeniu są plastyczne, dlatego nie można o tym zapomnieć. Kiedy już wystygną staną się twarde i nie będą plastyczne.

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernikowa ciuchcia pod choinkę foto

Zacznij od przygotowania szablonu z grubej tektury. Następnie przygotuj ciasto.

W rondelku roztop margarynę i miód, dodaj cukier i mieszaj, aż on się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.

Do miski włóż przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, dodaj przestudzona zawartość rondelka i bardzo dokładnie zmiksuj na gładką masę.

Gdyby masa okazała się zbyt gęsta dodaj dodatkową łyżkę płynnego miodu i zmiksuj.

Krok 2 - Piernikowa ciuchcia pod choinkę foto

Ciasto rozwałkuj do grubości około 5 mm i wycinaj ostrym nożem poszczególne elementy pociągu według szablonu.

Najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aby uniknąć uszkodzenia elementów w czasie ich przenoszenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.

Krok 3 - Piernikowa ciuchcia pod choinkę foto

Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, z wyjątkiem elementu przeznaczonego na dach lokomotywy, który jeszcze ciepły ułóż na kubku lub szklance i pozostaw do ostygnięcia. W ten sposób uzyskasz wypukły kształt daszku.

Poszczególne elementy pociągu ozdabiaj i sklejaj bardzo gęstym lukrem.

Krok 4 - Piernikowa ciuchcia pod choinkę foto

Białko utrzyj dodając partiami 2 szklanki cukru pudru na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody i bardzo dokładnie wymieszać.

Jeśli na dłużej przerywasz pracę, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu.

Do dekorowania i sklejania możesz wykorzystać rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób.

Gotową ciuchcię z wagonikami ustaw z dala od źródła wilgoci. Bardzo dobrym miejscem są okolice kominka lub grzejnika. Wagoniki wypełnij ulubionymi smakołykami osoby, dla której pociąg jest przeznaczony. Mogą to być drobne ciasteczka, pierniczki, bakalie, suszone jabłka czy inne przysmaki.

Jeśli szukacie więcej kreatywnych pomysłów na świąteczne ozdoby z pierników - koniecznie odwiedźcie stronę Doradca Smaku w zakładce PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

gacopierz23 14.05.2014 13:18
naprawdę rewelacja
anemon 28.02.2014 22:47
Bardzo dziękuję.
Przepisy Joanny 23.02.2014 17:04
przecudna ta ciuchcia,podziwiam Twój talent
Małgorzata9 13.12.2013 20:33
genialny pomysł
marcia7 02.12.2013 20:47
dzieciaki się ucieszą
anemon 24.10.2013 08:29
Bardzo Wam dziękuję.
Wacław 23.10.2013 09:56
cudeńko kulinarne ,brawo !
Bernadeta1 08.07.2013 21:34
super zdolności
junox 24.06.2013 22:25
przecudna ta ciuchcia,muszę na drugie święta zrobić moim dzieciom niech się bawią w strojenie i klejenie:)
SmacznaPyza 29.12.2012 21:12
bardzo ładnie coś takiego wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat